lamotek.pl

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe

Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada deserowa - 50 g
sól gruboziarnista - 2 szczypty
drażetki czekoladowe - 150 g
mąka pszenna tortowa - 60 g
masło - 150 g
płatki owsiane - 150 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTOWANIE DO MISKI:
wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę.
3.MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY:
jajko.
4.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.Z CIASTA FORMUJEMY:
wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków.
6.Z KAŻDEGO KAWAŁKA:
formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.CIASTKA UKŁADAMY W:
dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.
8.KAŻDE CIASTKO DEKORUJEMY:
kolorowymi cukierkami.
9.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez 10-12 minut.
10.UPIECZONE CIASTECZKA NA:
blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut.
11.NASTĘPNIE CIASTECZKA PRZEKŁADAMY:
na talerz.
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTOWANIE DO MISKI

wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę.

3

MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY

jajko.

4

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Z CIASTA FORMUJEMY

wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków.

6

Z KAŻDEGO KAWAŁKA

formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

CIASTKA UKŁADAMY W

dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.

8

KAŻDE CIASTKO DEKORUJEMY

kolorowymi cukierkami.

9

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez 10-12 minut.

10

UPIECZONE CIASTECZKA NA

blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut.

11

NASTĘPNIE CIASTECZKA PRZEKŁADAMY

na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3517,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

703,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

90,8 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl