lamotek.pl

Warzywne curry z kiszoną cytryną • przepis • składniki • przygotowanie

Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Warzywne curry z kiszoną cytryną

Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
burak - 5 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 4 szt.
pieczarka - 400 g
seler - 1 szt.
cukier - 100 g
cytryna - 0,25 szt.
goździki - 6 szt.
imbir świeży - 50 g
kumin - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
kolendra ziarna - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
sól - 2,5 g
kolendra świeża - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 300 g
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KISZONE CYTRYNY:
Cytryny nacinamy na krzyż. Układamy ciasno w słoiku. Zasypujemy cukrem oraz solą i zalewamy przegotowaną wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 dni.
2.PARUJEMY WARZYWA:
Pietruszkę, seler, marchew i buraki dokładnie myjemy. Nie kroimy i nie obieramy warzyw. Dno naczynia żeliwnego wykładamy liśćmi kapusty. Na liściach ściśle układamy umyte warzywa, mocno wszystko dociskamy i obkładamy z wierzchu resztą liści kapusty. Zalewamy 2 szklankami wody. Zamykamy garnek i parujemy warzywa pod przykryciem do miękkości przez ok. 2 godziny.
3.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ CURRY:
Na suchej patelni prażymy kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki przez ok. 6 minut. Uważamy, by nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie. Przyprawy studzimy, przekładamy do moździerza i ucieramy. Dodajemy ostrą paprykę, czosnek, imbir starty na tarce o małych oczkach oraz oliwę. Całość ucieramy na pastę. Pastę możemy przygotować także w mikserze.
4.DUSIMY SOS CURRY:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przygotowaną pastę curry i podsmażamy. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Chwilę dusimy, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Gdy sos odrobinę się zagęści, dodajemy ćwiartkę opłukanej, kiszonej cytryny. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Na koniec sos doprawiamy miodem, sokiem z połowy limonki i solą. Dodajemy 2 drobno posiekane gałązki kolendry.
Warzywne curry z kiszoną cytryną

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KISZONE CYTRYNY

Cytryny nacinamy na krzyż. Układamy ciasno w słoiku. Zasypujemy cukrem oraz solą i zalewamy przegotowaną wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 dni.

2

PARUJEMY WARZYWA

Pietruszkę, seler, marchew i buraki dokładnie myjemy. Nie kroimy i nie obieramy warzyw. Dno naczynia żeliwnego wykładamy liśćmi kapusty. Na liściach ściśle układamy umyte warzywa, mocno wszystko dociskamy i obkładamy z wierzchu resztą liści kapusty. Zalewamy 2 szklankami wody. Zamykamy garnek i parujemy warzywa pod przykryciem do miękkości przez ok. 2 godziny.

3

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ CURRY

Na suchej patelni prażymy kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki przez ok. 6 minut. Uważamy, by nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie. Przyprawy studzimy, przekładamy do moździerza i ucieramy. Dodajemy ostrą paprykę, czosnek, imbir starty na tarce o małych oczkach oraz oliwę. Całość ucieramy na pastę. Pastę możemy przygotować także w mikserze.

4

DUSIMY SOS CURRY

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przygotowaną pastę curry i podsmażamy. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Chwilę dusimy, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Gdy sos odrobinę się zagęści, dodajemy ćwiartkę opłukanej, kiszonej cytryny. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Na koniec sos doprawiamy miodem, sokiem z połowy limonki i solą. Dodajemy 2 drobno posiekane gałązki kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2748,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

61,4 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy