lamotek.pl

Zupa z pieczonych warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1 l
batat - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
marchew - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
imbir świeży - 10 g
passata pomidorowa - 100 ml
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 liści
oregano świeże - 3 gałązki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Bataty, ziemniaki, marchew i paprykę myjemy. Bataty, ziemniaki oraz marchew obieramy, a potem kroimy w większe kawałki. Obieramy także czosnek i cebulę.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Bataty, ziemniaki, marchewkę oraz paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (2 łyżki), dodajemy wszystkie przyprawy (papryki, kumin, sól oraz pieprz) i mieszamy. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 25 minut, aż zmiękną i zrobią się rumiane.
3.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy na niej warzywa.
4.DODAJEMY IMBIR:
Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce wprost do garnka. Całość mieszamy.
5.WYCIĄGAMY WARZYWA Z PIECA:
Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Wszystkie upieczone warzywa wrzucamy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 4-5 minut.
6.DODAJEMY BULION:
Wlewamy bulion do garnka i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego.
7.DODAJEMY PASSATĘ:
Do garnka wlewamy passatę i całość mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
8.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Ściągamy zupę z kuchenki i blendujemy ją na gładko.
9.PODAJEMY ZUPĘ:
Rozlewamy zupę do miseczek. Skrapiamy ją oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy listkami bazylii i rozdrobnionym oregano.
Zupa z pieczonych warzyw

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Bataty, ziemniaki, marchew i paprykę myjemy. Bataty, ziemniaki oraz marchew obieramy, a potem kroimy w większe kawałki. Obieramy także czosnek i cebulę.

2

PIECZEMY WARZYWA

Bataty, ziemniaki, marchewkę oraz paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (2 łyżki), dodajemy wszystkie przyprawy (papryki, kumin, sól oraz pieprz) i mieszamy. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 25 minut, aż zmiękną i zrobią się rumiane.

3

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy na niej warzywa.

4

DODAJEMY IMBIR

Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce wprost do garnka. Całość mieszamy.

5

WYCIĄGAMY WARZYWA Z PIECA

Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Wszystkie upieczone warzywa wrzucamy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 4-5 minut.

6

DODAJEMY BULION

Wlewamy bulion do garnka i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego.

7

DODAJEMY PASSATĘ

Do garnka wlewamy passatę i całość mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.

8

BLENDUJEMY ZUPĘ

Ściągamy zupę z kuchenki i blendujemy ją na gładko.

9

PODAJEMY ZUPĘ

Rozlewamy zupę do miseczek. Skrapiamy ją oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy listkami bazylii i rozdrobnionym oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1000,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Zupa z pieczonych warzyw - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl