lamotek.pl

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami

Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 300 g
woda - 0,1 l
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 3 szt.
kurki - 250 g
olej słonecznikowy - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
seler naciowy - 200 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g
grana padano, tarty - 50 g
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.
2.GOTUJEMY KOPYTKA:
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.

2

GOTUJEMY KOPYTKA

Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2249,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

281,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

10,0 g

💪

Białko

10,0 g

Podobne przepisy