Trifle bananowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
UKŁADAMY DESER W SŁOICZKACH
Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1713,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,3 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
56,1 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Lasagne ze szpinakiem
Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.