lamotek.pl

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 20 g
mąka pszenna typ 450 - 20 g
mleko - 250 ml
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet winny, biały - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata masłowa - 1 szt.
mięso wieprzowe schab - 360 g
ser ementaler - 80 g
grana padano, tarty - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
trzepaczkę słoik rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.
2.DO GARNKA WLEWAMY:
250 ml mleka.
3.GOTUJEMY, UWAŻAJĄC, ŻEBY:
nam się nie przypaliło.
4.W KOLEJNYM GARNKU:
roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka.
5.DO GARNKA Z:
rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy.
6.PODSMAŻAMY ZASMAŻKĘ (MĄKA:
nie może być surowa).
7.
BIERZEMY TRZEPACZKĘ.
8.CIEPŁE MLEKO DOLEWAMY:
do garnka z zasmażką.
9.MIESZAMY BARDZO ENERGICZNIE,:
aż sos się zagęści. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
10.DODAJEMY STARTY NA:
drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. ZESTAWIAMY GARNEK Z: ognia.
11.SCHAB 6 PLASTRÓW:
schabu myjemy i osuszamy.
12.KŁADZIEMY JE NA:
desce do krojenia. ODKRAWAMY BIAŁE: błonki.
13.PRZYGOTOWANE MIĘSO ODSTAWIAMY:
na bok. 150 G PIECZAREK: kroimy w talarki.
14.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oliwy z oliwek.
15.PLASTRY SCHABU DOPRAWIAMY:
pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.
16.MIĘSO SMAŻYMY Z:
obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
17.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy.
18.DO SOSU BESZAMEL:
dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
19.NA TARCE ŚCIERAMY:
ser Grana Padano.
20.DO SOSU DODAJEMY:
pieczarki prosto z patelni.
21.SOS BESZAMEL ROZSMAROWUJEMY:
na plastrach schabu.
22.POSYPUJEMY 2 ŁYŻKAMI:
startego sera Grana Padano.
23.WKŁADAMY SCHAB DO:
piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
24.SAŁATA SAŁATĘ MASŁOWĄ:
myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.
25.DO SŁOIKA DODAJEMY:
1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. ENERGICZNIE POTRZĄSAMY: słoikiem.
26.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
wody, potrząsamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
27.ZAMYKAMY SŁOIK I:
energicznie nim potrząsamy.
28.POLEWAMY SAŁATĘ SOSEM:
a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek.
29.
WYJMUJEMY SCHAB.
30.JAK PODAWAĆ DANIE:
dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

trzepaczkę słoik rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.

2

DO GARNKA WLEWAMY

250 ml mleka.

3

GOTUJEMY, UWAŻAJĄC, ŻEBY

nam się nie przypaliło.

4

W KOLEJNYM GARNKU

roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka.

5

DO GARNKA Z

rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy.

6

PODSMAŻAMY ZASMAŻKĘ (MĄKA

nie może być surowa).

7

BIERZEMY TRZEPACZKĘ.

8

CIEPŁE MLEKO DOLEWAMY

do garnka z zasmażką.

9

MIESZAMY BARDZO ENERGICZNIE,

aż sos się zagęści. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

10

DODAJEMY STARTY NA

drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. ZESTAWIAMY GARNEK Z: ognia.

11

SCHAB 6 PLASTRÓW

schabu myjemy i osuszamy.

12

KŁADZIEMY JE NA

desce do krojenia. ODKRAWAMY BIAŁE: błonki.

13

PRZYGOTOWANE MIĘSO ODSTAWIAMY

na bok. 150 G PIECZAREK: kroimy w talarki.

14

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oliwy z oliwek.

15

PLASTRY SCHABU DOPRAWIAMY

pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.

16

MIĘSO SMAŻYMY Z

obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

17

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy.

18

DO SOSU BESZAMEL

dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.

19

NA TARCE ŚCIERAMY

ser Grana Padano.

20

DO SOSU DODAJEMY

pieczarki prosto z patelni.

21

SOS BESZAMEL ROZSMAROWUJEMY

na plastrach schabu.

22

POSYPUJEMY 2 ŁYŻKAMI

startego sera Grana Padano.

23

WKŁADAMY SCHAB DO

piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).

24

SAŁATA SAŁATĘ MASŁOWĄ

myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.

25

DO SŁOIKA DODAJEMY

1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. ENERGICZNIE POTRZĄSAMY: słoikiem.

26

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

wody, potrząsamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

27

ZAMYKAMY SŁOIK I

energicznie nim potrząsamy.

28

POLEWAMY SAŁATĘ SOSEM

a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek.

29

WYJMUJEMY SCHAB.

30

JAK PODAWAĆ DANIE

dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1756,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

10,1 g

🥬

Błonnik

27,9 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy