lamotek.pl

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem

Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
bulion warzywny - 300 ml
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 80 g
sól - 1 szczypta
boczek surowy - 100 g
śmietanka kremówka 30% - 100 g
tortellini - 400 g
Szpinak Baby - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
2.GOTUJEMY TORTELLINI:
Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.
Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

2

GOTUJEMY TORTELLINI

Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2313,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578,3 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl