lamotek.pl

Lody truskawkowo-bazyliowe • przepis • składniki • przygotowanie

Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Lody truskawkowo-bazyliowe

Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżka
jogurt naturalny - 200 g
bazylia świeża - 5 g
melon miodowy - 0,25 szt.
sok z cytryny - 8 ml
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera.
2.MIKSUJEMY LODY W SORBITEIRZE:
Masę przelewamy do sorbitiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
3.PODAJEMY LODY:
Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np.melonem,truskawkami, listkami świeżejbazylii).
Lody truskawkowo-bazyliowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera.

2

MIKSUJEMY LODY W SORBITEIRZE

Masę przelewamy do sorbitiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.

3

PODAJEMY LODY

Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np.melonem,truskawkami, listkami świeżejbazylii).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

390,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

97,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,3 g

🌾

Węglowodany

17 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy