Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY KAPUSTĘ
Ćwiartkę kapusty skrapiamy łyżką oliwy i sosem sojowym, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut.
MIELIMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Czosnek, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce i mieszamy z przygotowanymi wcześniej składnikami, oliwą, solą, pieprzem i mieszanką przypraw „Złocisty kurczak”.
FORMUJEMY I PIECZEMY KLOPSIKI
Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przekładamy je na blachę obok kapusty. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż mięso nabierze złotego koloru, a kapusta będzie miękka.
PODAJEMY KLOPSIKI
Nektarynkę kroimy w dość grube plastry. Na talerz wykładamy upieczoną kapustę, klopsiki, ugotowane różyczki brokułu i kilka plastrów nektarynki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
566 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
44,2 g
Białko
44,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser proteinowy à la tiramisu
Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.

Hummus
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!

Gyros z kurczaka w picie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.