lamotek.pl

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą

Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 150 g
mieszanka przypraw złocisty kurczak - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
szczypiorek - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
brokuł - 200 g
kapusta czerwona - 0,25 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
nektarynka - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KAPUSTĘ:
Ćwiartkę kapusty skrapiamy łyżką oliwy i sosem sojowym, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut.
2.MIELIMY I DOPRAWIAMY MIĘSO:
Czosnek, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce i mieszamy z przygotowanymi wcześniej składnikami, oliwą, solą, pieprzem i mieszanką przypraw „Złocisty kurczak”.
3.FORMUJEMY I PIECZEMY KLOPSIKI:
Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przekładamy je na blachę obok kapusty. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż mięso nabierze złotego koloru, a kapusta będzie miękka.
4.PODAJEMY KLOPSIKI:
Nektarynkę kroimy w dość grube plastry. Na talerz wykładamy upieczoną kapustę, klopsiki, ugotowane różyczki brokułu i kilka plastrów nektarynki.
Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KAPUSTĘ

Ćwiartkę kapusty skrapiamy łyżką oliwy i sosem sojowym, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut.

2

MIELIMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Czosnek, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce i mieszamy z przygotowanymi wcześniej składnikami, oliwą, solą, pieprzem i mieszanką przypraw „Złocisty kurczak”.

3

FORMUJEMY I PIECZEMY KLOPSIKI

Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przekładamy je na blachę obok kapusty. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż mięso nabierze złotego koloru, a kapusta będzie miękka.

4

PODAJEMY KLOPSIKI

Nektarynkę kroimy w dość grube plastry. Na talerz wykładamy upieczoną kapustę, klopsiki, ugotowane różyczki brokułu i kilka plastrów nektarynki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

566 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

55,9 g

🥬

Błonnik

44,2 g

💪

Białko

44,2 g

Podobne przepisy