Crumble warzywny z fetą i grana padano • przepis • składniki • przygotowanie
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą.
PIECZEMY CRUMBLE
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2398 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,7 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
5,6 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Szybkie ciasto z jeżynami
Jesz jeżyny? Jeśli nie, to dla takich wypieków jak ten warto zacząć! Przepis Kingi na proste ciasto z jeżynami zawsze dobrze mieć pod ręką w sezonie na te owoce. Pięknie rośnie, domowo smakuje i szybko znika z blaszki. Spróbuj!

Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!