lamotek.pl

Torcik daktylowy • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Torcik daktylowy

Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
mąka pszenna - 10 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sok pomarańczowy - 100 ml
daktyle suszone - 150 g
cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kakao - 25 g
kuwertura mleczna - 100 g
masło - 80 g
rum - 25 ml
śmietana 30% - 100 g
żelatyna - 1 łyżeczka
cukier puder - 350 g
mąka ziemniaczana - 30 g
sok z cytryny - 2 łyżeczki
woda - 40 ml
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
15: g masła potrzebne do przygotowania biszkoptu czekoladowego rozpuść tak, aby w momencie użycia było letnie.
2.POZOSTAŁE MASŁO WYJMIJ:
z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania kremu i polewy było bardzo miękkie.
3.BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA:
ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
4.DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKE:
z kakao i proszkiem do pieczenia.
5.CAŁOŚĆ DELIKATNIE:
mieszamy.
6.NA KONIEC DODAJEMY:
roztopione masło.
7.PIECZEMY W DWÓCH:
foremkach, które uprzednio wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą (średnica foremek - 10 cm).
8.PIECZEMY PRZEZ 20:
minut w temperaturze 180°C (termoobieg).
9.MASA DAKTYLOWA DAKTYLE:
kroimy i przekładamy na patelnię.
10.ZALEWAMY SOKIEM POMARAŃCZOWYM:
i gotujemy do momentu częściowego odparowania soku, bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł).
11.GDY MASA WYSTYGNIE,:
dodajemy rum.
12.PONCZ WODĘ, CUKIER:
i cukier wanilinowy razem zagotowujemy.
13.DO WYSTUDZONEGO SYROPU:
dodajemy rum.
14.KREM CZEKOLADOWY MASŁO:
łączymy z cukrem pudrem i kakao, dokładnie mieszamy.
15.POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ:
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną kuwerturę i łyżkę miękkiego masła.
16.MIESZAMY DO MOMENTU:
rozpuszczenia się masy.
17.NA KOŃCU DODAJEMY:
rum.
18.CAŁOŚCIĄ OBLEWAMY SCHŁODZONY:
biszkopt.
19.MASA-DRAGANT PRZESIEWAMY CUKIER:
puder i 25 g mączki ziemniaczanej do miski.
20.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
wodzie, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i wlewamy do miski z cukrem pudrem i mączką, dodajemy sok z cytryny.
21.CAŁOŚĆ MIESZAMY, BY:
uzyskać jednolitą, stabilną masę.
22.ZAWIJAMY JĄ W:
folię spożywczą i odkładamy.
23.NASTĘPNIE WYJMUJEMY MASĘ:
z folii i rozwałkowujemy, podsypując pozostałą mączką ziemniaczaną.
24.Z MASY WYCINAMY:
za pomocą foremek dowolny kształt.
25.MASA, KTÓRA ZOSTANIE,:
może zostać wykorzystana przy następnych wypiekach (musimy ja znów zawinąc w folię spożywczą).
26.PŁATKI WYKŁADAMY NA:
folię spożywczą, by wyschły.
27.DEKORACJA CZEKOLADOWA Z:
papieru do pieczenia przygotowujemy rożek, do którego wlewamy rozpuszczoną czekoladę deserową.
28.CZEKOLADĘ WYLEWAMY NA:
płytkę granitową (wcześniej wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin) za pomocą rożka.
29.CZEKOLADĘ ZDEJMUJEMY Z:
granitu za pomocą noża, formując dekoracje.
30.TAK PRZYGOTOWANE DEKORACJE:
wstawiamy do lodówki.
31.WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY:
i kroimy na dwie części.
32.DOKŁADNIE NASĄCZAMY BISZKOPTY:
ponczem.
33.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY MASĄ:
daktylową, wierzch biszkoptu ponownie nakrapiamy ponczem, całość smarujemy kremem czekoladowym.
34.TAK PRZYGOTOWANE TORCIKI:
wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie oblewamy je wcześniej przygotowaną polewą czekoladową.
35.TORCIKI PONOWNIE WKŁADAMY:
do lodówki na 15-20 minut.
36.
DEKORUJEMY JE.:
Torcik daktylowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

15: g masła potrzebne do przygotowania biszkoptu czekoladowego rozpuść tak, aby w momencie użycia było letnie.

2

POZOSTAŁE MASŁO WYJMIJ

z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania kremu i polewy było bardzo miękkie.

3

BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA

ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

4

DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKE

z kakao i proszkiem do pieczenia.

5

CAŁOŚĆ DELIKATNIE

mieszamy.

6

NA KONIEC DODAJEMY

roztopione masło.

7

PIECZEMY W DWÓCH

foremkach, które uprzednio wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą (średnica foremek - 10 cm).

8

PIECZEMY PRZEZ 20

minut w temperaturze 180°C (termoobieg).

9

MASA DAKTYLOWA DAKTYLE

kroimy i przekładamy na patelnię.

10

ZALEWAMY SOKIEM POMARAŃCZOWYM

i gotujemy do momentu częściowego odparowania soku, bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł).

11

GDY MASA WYSTYGNIE,

dodajemy rum.

12

PONCZ WODĘ, CUKIER

i cukier wanilinowy razem zagotowujemy.

13

DO WYSTUDZONEGO SYROPU

dodajemy rum.

14

KREM CZEKOLADOWY MASŁO

łączymy z cukrem pudrem i kakao, dokładnie mieszamy.

15

POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ

zagotowujemy, dodajemy pokruszoną kuwerturę i łyżkę miękkiego masła.

16

MIESZAMY DO MOMENTU

rozpuszczenia się masy.

17

NA KOŃCU DODAJEMY

rum.

18

CAŁOŚCIĄ OBLEWAMY SCHŁODZONY

biszkopt.

19

MASA-DRAGANT PRZESIEWAMY CUKIER

puder i 25 g mączki ziemniaczanej do miski.

20

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

wodzie, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i wlewamy do miski z cukrem pudrem i mączką, dodajemy sok z cytryny.

21

CAŁOŚĆ MIESZAMY, BY

uzyskać jednolitą, stabilną masę.

22

ZAWIJAMY JĄ W

folię spożywczą i odkładamy.

23

NASTĘPNIE WYJMUJEMY MASĘ

z folii i rozwałkowujemy, podsypując pozostałą mączką ziemniaczaną.

24

Z MASY WYCINAMY

za pomocą foremek dowolny kształt.

25

MASA, KTÓRA ZOSTANIE,

może zostać wykorzystana przy następnych wypiekach (musimy ja znów zawinąc w folię spożywczą).

26

PŁATKI WYKŁADAMY NA

folię spożywczą, by wyschły.

27

DEKORACJA CZEKOLADOWA Z

papieru do pieczenia przygotowujemy rożek, do którego wlewamy rozpuszczoną czekoladę deserową.

28

CZEKOLADĘ WYLEWAMY NA

płytkę granitową (wcześniej wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin) za pomocą rożka.

29

CZEKOLADĘ ZDEJMUJEMY Z

granitu za pomocą noża, formując dekoracje.

30

TAK PRZYGOTOWANE DEKORACJE

wstawiamy do lodówki.

31

WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY

i kroimy na dwie części.

32

DOKŁADNIE NASĄCZAMY BISZKOPTY

ponczem.

33

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY MASĄ

daktylową, wierzch biszkoptu ponownie nakrapiamy ponczem, całość smarujemy kremem czekoladowym.

34

TAK PRZYGOTOWANE TORCIKI

wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie oblewamy je wcześniej przygotowaną polewą czekoladową.

35

TORCIKI PONOWNIE WKŁADAMY

do lodówki na 15-20 minut.

36

DEKORUJEMY JE.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5469,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

683,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

110,9 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy