Torcik daktylowy • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
15: g masła potrzebne do przygotowania biszkoptu czekoladowego rozpuść tak, aby w momencie użycia było letnie.
POZOSTAŁE MASŁO WYJMIJ
z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania kremu i polewy było bardzo miękkie.
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA
ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKE
z kakao i proszkiem do pieczenia.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE
mieszamy.
NA KONIEC DODAJEMY
roztopione masło.
PIECZEMY W DWÓCH
foremkach, które uprzednio wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą (średnica foremek - 10 cm).
PIECZEMY PRZEZ 20
minut w temperaturze 180°C (termoobieg).
MASA DAKTYLOWA DAKTYLE
kroimy i przekładamy na patelnię.
ZALEWAMY SOKIEM POMARAŃCZOWYM
i gotujemy do momentu częściowego odparowania soku, bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł).
GDY MASA WYSTYGNIE,
dodajemy rum.
PONCZ WODĘ, CUKIER
i cukier wanilinowy razem zagotowujemy.
DO WYSTUDZONEGO SYROPU
dodajemy rum.
KREM CZEKOLADOWY MASŁO
łączymy z cukrem pudrem i kakao, dokładnie mieszamy.
POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną kuwerturę i łyżkę miękkiego masła.
MIESZAMY DO MOMENTU
rozpuszczenia się masy.
NA KOŃCU DODAJEMY
rum.
CAŁOŚCIĄ OBLEWAMY SCHŁODZONY
biszkopt.
MASA-DRAGANT PRZESIEWAMY CUKIER
puder i 25 g mączki ziemniaczanej do miski.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W
wodzie, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i wlewamy do miski z cukrem pudrem i mączką, dodajemy sok z cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, BY
uzyskać jednolitą, stabilną masę.
ZAWIJAMY JĄ W
folię spożywczą i odkładamy.
NASTĘPNIE WYJMUJEMY MASĘ
z folii i rozwałkowujemy, podsypując pozostałą mączką ziemniaczaną.
Z MASY WYCINAMY
za pomocą foremek dowolny kształt.
MASA, KTÓRA ZOSTANIE,
może zostać wykorzystana przy następnych wypiekach (musimy ja znów zawinąc w folię spożywczą).
PŁATKI WYKŁADAMY NA
folię spożywczą, by wyschły.
DEKORACJA CZEKOLADOWA Z
papieru do pieczenia przygotowujemy rożek, do którego wlewamy rozpuszczoną czekoladę deserową.
CZEKOLADĘ WYLEWAMY NA
płytkę granitową (wcześniej wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin) za pomocą rożka.
CZEKOLADĘ ZDEJMUJEMY Z
granitu za pomocą noża, formując dekoracje.
TAK PRZYGOTOWANE DEKORACJE
wstawiamy do lodówki.
WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY
i kroimy na dwie części.
DOKŁADNIE NASĄCZAMY BISZKOPTY
ponczem.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY MASĄ
daktylową, wierzch biszkoptu ponownie nakrapiamy ponczem, całość smarujemy kremem czekoladowym.
TAK PRZYGOTOWANE TORCIKI
wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie oblewamy je wcześniej przygotowaną polewą czekoladową.
TORCIKI PONOWNIE WKŁADAMY
do lodówki na 15-20 minut.
DEKORUJEMY JE.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5469,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,7 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
110,9 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsiankowe latte z granolą
Owsianka do picia czy może kawa, która jest śniadaniem? Owsiankowe latte na pewno Was zaskoczy! Jest pyszne, wegańskie i nastraja pozytywnie na cały dzień.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!