lamotek.pl

Kaczka w sosie żurkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Kaczka w sosie żurkowym

Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony - 100 g
cebula - 3 szt.
majeranek - 1 szczypta
marchew - 500 g
masło - 30 g
miód - 75 g
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 50 ml
pieprz zielony - 1 łyżka
kaczka udko - 4 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
zakwas na żurek - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.Pieczemy uda:
Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.
2.Marynujemy marchew:
Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.
3.Kroimy boczek, cebulę i czosnek:
Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.
4.Dusimy uda w zakwasie:
Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku,  przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
5.Przygotowujemy danie do podania:
Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.
Kaczka w sosie żurkowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Pieczemy uda

Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.

2

Marynujemy marchew

Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.

3

Kroimy boczek, cebulę i czosnek

Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.

4

Dusimy uda w zakwasie

Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku,  przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.

5

Przygotowujemy danie do podania

Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2868,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,2 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

44,4 g

💪

Białko

44,4 g

Podobne przepisy