Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PRAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
WYCINAMY SPODY TARTALETEK
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
UKŁADAMY SPODY TARTALETEK
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
NADZIEWAMY TARTALETKI
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
PIECZEMY TARTALETKI
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1716,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
1,4 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Muffiny z nasionami konopi
Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!