Wegetariański bowl w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPRAŻAMY ORZECHY NERKOWCA
Orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
MARYNUJEMY MANGO
Mango przekrawamy, pozbawiamy pestki i miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy go do miseczki i mieszamy ze słodkim sosem chili, a także skrapiamy sokiem z połowy limonki. Drugą połowę limonki kroimy w cząstki – będą potrzebne do dekoracji. Ćwiartkę cebuli przekrawamy wzdłuż na pół i rozdzielamy jej warstwy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy cebulę. Następnie dodajemy ją do mango i dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY TOFU
Tofu kroimy w plastry, a następnie na pół w trójkąty. Następnie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy tofu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu je obracając.
PODAJEMY DANIE
Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim mango z cebulą w sosie, podprażone orzechy nerkowca i tofu. Na tak przygotowane porcje kruszymy wodorosty nori, dodajemy liście szpinaku i na wierzchu układamy cząstki limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,1 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
5,1 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.

Filet z kurczaka z pigwą
Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodowy kurczak w stylu koreańskim
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!