lamotek.pl

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem

Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni

Składniki

imbir świeży - 20 g
rum - 3 łyżki
sok z cytryny - 60 ml
wiśnia - 1,2 kg
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WIŚNIE DRYLUJEMY,:
myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków.
2.DODAJEMY 100 ML:
wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok.
3.OWOCE WRAZ Z:
sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy.
4.
WIŚNIE WYCISKAMY.
5.ODMIERZAMY 750 ML:
soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.
6.IMBIR OBIERAMY I:
kroimy na cienkie plasterki.
7.MIESZAMY W WYSOKIM:
garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
8.NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ:
4 minuty, cały czas mieszając.
9.DODAJEMY RUM DO:
smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. SŁOIKI SZCZELNIE: zamykamy.
Dżem wiśniowy z imbirem i rumem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 32

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WIŚNIE DRYLUJEMY,

myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków.

2

DODAJEMY 100 ML

wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok.

3

OWOCE WRAZ Z

sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy.

4

WIŚNIE WYCISKAMY.

5

ODMIERZAMY 750 ML

soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.

6

IMBIR OBIERAMY I

kroimy na cienkie plasterki.

7

MIESZAMY W WYSOKIM

garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

8

NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ

4 minuty, cały czas mieszając.

9

DODAJEMY RUM DO

smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. SŁOIKI SZCZELNIE: zamykamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2662,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

83,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy