lamotek.pl

Sałatka „Zielona Bogini” • przepis • składniki • przygotowanie

Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Sałatka „Zielona Bogini”

Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 0,5 szt.
kiełki rzodkiewki - 50 g
cebula dymka - 1 szt.
ogórek - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
nasiona słonecznika - 4 łyżki
olej po suszonych pomidorach - 55 ml
sok z cytryny - 25 ml
sól - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 4 szt.
szalotka - 1 szt.
Szpinak Baby - 250 g
piada - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Kapustę drobno siekamy, ogórek kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Dymkę razem ze szczypiorem drobno siekamy i dodajemy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Szpinak łączymy w naczyniu blendera z nasionami słonecznika, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory z zalewy olejowej, olej po suszonych pomidorach i sól. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Dressing konsystencją powinien przypominać pesto.
3.ŁĄCZYMY WARZYWA Z DRESSINGIEM:
Gotowy dressing dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PRZYGOTOWUJEMY NACHOS Z PLACKÓW:
Placki piada sfogliata kroimy na niewielkie trójkąciki, które następnie podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę „Zielona Bogini” podajemy z ciepłymi, podprażonymi nachos z placków.
Sałatka „Zielona Bogini”

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Kapustę drobno siekamy, ogórek kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Dymkę razem ze szczypiorem drobno siekamy i dodajemy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Szpinak łączymy w naczyniu blendera z nasionami słonecznika, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory z zalewy olejowej, olej po suszonych pomidorach i sól. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Dressing konsystencją powinien przypominać pesto.

3

ŁĄCZYMY WARZYWA Z DRESSINGIEM

Gotowy dressing dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PRZYGOTOWUJEMY NACHOS Z PLACKÓW

Placki piada sfogliata kroimy na niewielkie trójkąciki, które następnie podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę „Zielona Bogini” podajemy z ciepłymi, podprażonymi nachos z placków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1794,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

448,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy