Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY BRZOSKWINIE W KOSTKĘ
Hummus doprawiamy limonką i 1 łyżką posiekanej mięty. Dojrzałe brzoskwinie (lub z puszki) kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy je posiekaną papryczką chilli, sokiem z limonki, oliwą i dwoma łyżkami posiekanej mięty. Dodajemy dymkę, pokrojoną w drobną kostkę i czosnek. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i kuminem (lub przyprawą orientalną).
GRILLUJEMY KURCZAKA NA PATELNI
Kurczaka grillujemy na patelni. Jeśli potrzeba, dopiekamy go w piekarniku. Następnie jeszcze ciepłego kroimy w plastry.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PODGRZANEJ TORTILLI
Tortille krótko podsmażamy na patelni, tak aby się nie wysuszyły. Smarujemy je hummusem, układamy kurczaka i polewamy brzoskwiniową salsą. Zwijamy. Podajemy na ciepło lub zimno – wtedy jednak salsę dodajemy na końcu, do dekoracji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1664 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
30,6 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapkowe wrapy z warzywami
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!