lamotek.pl

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym • przepis • składniki • przygotowanie

Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym

Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
sałata dębowa - 1 szt.
chlebek pita - 2 g
napój z orzechów nerkowca - 180 g
miód - 1 łyżka
musztarda - 2 łyżki
ocet winny - 4 łyżki
olej - 600 ml
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
napój sojowy - 200 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY MAJONEZ ROŚLINNY:
Napój sojowy wlewamy do naczynia miksera. Dodajemy ocet, musztardę, pieprz i miód lub cukier puder. Miksujemy, aż składniki się połączą, a następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając, aż majonez zgęstnieje.
2.SMAŻYMY KLOPSY:
Klopsy obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na ładny, rumiany kolor.
3.PODAJEMY PITY:
Chlebki pita wypełniamy umytymi liśćmi sałaty, pomidorem i ogórkiem pokrojonymi w plasterki, cebulą pokrojoną w piórka i przesmażonymi klopsami
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY MAJONEZ ROŚLINNY

Napój sojowy wlewamy do naczynia miksera. Dodajemy ocet, musztardę, pieprz i miód lub cukier puder. Miksujemy, aż składniki się połączą, a następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając, aż majonez zgęstnieje.

2

SMAŻYMY KLOPSY

Klopsy obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na ładny, rumiany kolor.

3

PODAJEMY PITY

Chlebki pita wypełniamy umytymi liśćmi sałaty, pomidorem i ogórkiem pokrojonymi w plasterki, cebulą pokrojoną w piórka i przesmażonymi klopsami

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5151 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

858,5 kcal

🥑

Tłuszcz

90,3 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy