lamotek.pl

Babeczki z jeżynami • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Babeczki z jeżynami

Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jeżyna - 300 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
białko jaja kurzego - 5 szt.
migdały blanszowane - 140 g
proszek do pieczenia - 1 szczypta
mąka pszenna - 90 g
migdały płatki - 2 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Jeżyny myjemy, a następnie osuszamy. Formę smarujemy tłuszczem. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypując przy tym 50 g cukru pudru. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gęsty krem. Dodajemy zmielone migdały blanszowane, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitych białek i mieszamy. Dodajemy pozostałe ubite białka w 2 porcjach i delikatnie mieszamy.
2.PIECZEMY BABECZKI:
Ciasto przekładamy do foremek. Do każdej wciskamy po ok. 3 jeżyny i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut, do zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.
Babeczki z jeżynami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Jeżyny myjemy, a następnie osuszamy. Formę smarujemy tłuszczem. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypując przy tym 50 g cukru pudru. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gęsty krem. Dodajemy zmielone migdały blanszowane, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitych białek i mieszamy. Dodajemy pozostałe ubite białka w 2 porcjach i delikatnie mieszamy.

2

PIECZEMY BABECZKI

Ciasto przekładamy do foremek. Do każdej wciskamy po ok. 3 jeżyny i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut, do zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3082,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

256,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy