lamotek.pl

Szarlotka sypana • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Szarlotka sypana

Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna pełnoziarnista - 130 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 1,5 kg
bułka tarta - 20 g
masło - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 30 g
migdały płatki - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.
4.UKŁADAMY WARSTWY CIASTA:
Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.
5.PIECZEMY SZARLOTKĘ:
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Szarlotka sypana

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.

4

UKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.

5

PIECZEMY SZARLOTKĘ

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2714,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,3 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy