lamotek.pl

Kapuśniak z kimchi • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Kapuśniak z kimchi

Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2 l
piramidka smaku - 2 szt.
ziemniak - 500 g
włoszczyzna - 1 pęczek
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta kiszona - 500 g
boczek wędzony - 300 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
majeranek - 1,5 łyżki
kimchi - 190 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BULION WARZYWNY:
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i piramidki smaku. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
2.PRZESMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK:
Boczek pozbawiamy skóry, kroimy w grubsze paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy się zeszklą, dodajemy majeranek. Mieszamy.
3.GOTUJEMY KAPUŚNIAK:
Kapustę siekamy i dodajemy do bulionu. Dodajemy boczek przesmażony z cebulą i czosnkiem. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty. Dodajemy kimchi. Gotujemy ok. 5-7 minut. Doprawiamy solą.
4.PODAJEMY KAPUŚNIAK:
Ugotowany kapuśniak przelewamy do miseczek. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Kapuśniak z kimchi

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BULION WARZYWNY

Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i piramidki smaku. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.

2

PRZESMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK

Boczek pozbawiamy skóry, kroimy w grubsze paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy się zeszklą, dodajemy majeranek. Mieszamy.

3

GOTUJEMY KAPUŚNIAK

Kapustę siekamy i dodajemy do bulionu. Dodajemy boczek przesmażony z cebulą i czosnkiem. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty. Dodajemy kimchi. Gotujemy ok. 5-7 minut. Doprawiamy solą.

4

PODAJEMY KAPUŚNIAK

Ugotowany kapuśniak przelewamy do miseczek. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2029 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy