lamotek.pl

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki • przepis • składniki • przygotowanie

Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki

Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 80 ml
masło - 50 g
mąka pszenna - 250 g
jajko - 2 szt.
cukier puder - 2 łyżeczki
limonka - 1 szt.
ser ricotta - 250 g
śmietana 36% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY RURKI:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
3.SMAŻYMY CIASTO:
Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
4.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z SERKA:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
5.PODAJEMY CANNOLI:
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY RURKI

Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.

3

SMAŻYMY CIASTO

Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.

4

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z SERKA

Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.

5

PODAJEMY CANNOLI

Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2538 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

253,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

30,6 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy