lamotek.pl

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
kapusta włoska - 1 szt.
kasza pęczak - 180 g
masło - 10 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 300 g
śliwka suszona - 5 szt.
majeranek suszony - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
świeży koperek - 25 g
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
passata pomidorowa - 400 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY LIŚCIE KAPUSTY:
Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę pęczak dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
4.ZAWIJAMY GOŁĄBKI:
W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy pulpę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i miód. Gotowe gołąbki polewamy sosem pomidorowym. Możemy posypać parmezanem i udekorować koperkiem.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY LIŚCIE KAPUSTY

Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę pęczak dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

4

ZAWIJAMY GOŁĄBKI

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy pulpę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i miód. Gotowe gołąbki polewamy sosem pomidorowym. Możemy posypać parmezanem i udekorować koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1654,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,0 g

🌾

Węglowodany

74,8 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl