lamotek.pl

Świąteczne risotto • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Świąteczne risotto

Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,5 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 30 g
olej - 3 łyżki
parmezan - 50 g
ser mascarpone - 50 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
indyk pierś - 400 g
ryż do risotto - 300 g
jabłko czerwone - 2 szt.
sok wielowarzywny - 250 ml
granat - 100 g
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY RYŻ:
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem lub oliwą. Dodajemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy sokiem. Gdy sok odparuje, dolewamy partiami bulion, za każdym razem czekając, aż nadmiar płynu odparuje.
2.DOPRAWIAMY INDYKA:
Na osobnej patelni smażymy pokrojonego w kostkę indyka. Dodajemy listki tymianku oraz pokrojone w kostkę jabłka. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.DEKORUJEMY RISOTTO:
Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy mascarpone i starty parmezan. Przykrywamy na 2 minuty pokrywką. Risotto podajemy z indykiem i jabłkami. Całość dekorujemy pestkami granatu oraz świeżymi ziołami.
Świąteczne risotto

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY RYŻ

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem lub oliwą. Dodajemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy sokiem. Gdy sok odparuje, dolewamy partiami bulion, za każdym razem czekając, aż nadmiar płynu odparuje.

2

DOPRAWIAMY INDYKA

Na osobnej patelni smażymy pokrojonego w kostkę indyka. Dodajemy listki tymianku oraz pokrojone w kostkę jabłka. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

DEKORUJEMY RISOTTO

Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy mascarpone i starty parmezan. Przykrywamy na 2 minuty pokrywką. Risotto podajemy z indykiem i jabłkami. Całość dekorujemy pestkami granatu oraz świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2844,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

59,5 g

🥬

Błonnik

24,6 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy