Paella z karkówką • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1957,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
489,4 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
64,6 g
Błonnik
30,7 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie „Energia”
Energia mieszka w owocach i zbożach! By po nią sięgnąć, przygotuj koktajl z mango, malin, truskawek i płatków owsianych: pożywny i orzeźwiający dzięki wodzie kokosowej.

Sałatka z kotlecikami z kalafiora
Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.