lamotek.pl

Paella z karkówką • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Paella z karkówką

Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 100 ml
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso wieprzowe karkówka - 500 g
kurkuma mielona - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieczarka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż długoziarnisty - 250 g
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 2 g
szafran - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ:
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
2.DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU:
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Paella z karkówką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ

Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.

2

DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU

Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1957,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,4 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

64,6 g

🥬

Błonnik

30,7 g

💪

Białko

30,7 g

Podobne przepisy