lamotek.pl

Kruche pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Kruche pierniczki

Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

miód - 250 g
cukier trzcinowy - 150 g
masło - 100 g
przyprawa do piernika - 15 g
mąka pszenna typ 450 - 600 g
kakao - 10 g
soda oczyszczona - 5 g
proszek do pieczenia - 2 g
sól - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY SKŁADNIKI:
Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.
2.WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI:
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
3.WYCINAMY PIERNICZKI:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.
4.PIECZEMY PIERNICZKI:
Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Kruche pierniczki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY SKŁADNIKI

Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.

2

WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.

3

WYCINAMY PIERNICZKI

Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.

4

PIECZEMY PIERNICZKI

Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4276,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

534,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

101,9 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy