Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C robot wielofunkcyjny Strudel Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy. Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Sos Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno. Jak podawać Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5860,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1465,2 kcal
Tłuszcz
69,4 g
Węglowodany
189,7 g
Błonnik
22,3 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Scaccia z serami i salami
Nie wiesz, czy masz ochotę na calzone czy na lasagne? Już nie musisz wybierać! Scaccia, czyli danie, które jest połączeniem tych dwóch potraw, to pyszna propozycja w stylu kuchni włoskiej.

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.