lamotek.pl

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą

Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 100 g
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 2 szczypty
majeranek suszony - 0,25 łyżeczki
ziemniak - 100 g
twaróg z czosnkiem i koprem - 250 g
mąka pszenna - 400 g
żółtka jaj - 2 szt.
sól - 1 szczypta
ocet - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 1 l
śmietana kwaśna - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ:
Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.
2.PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.
5.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
6.WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.
7.SMAŻYMY PIEROGI:
Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.
8.PODAJEMY PIEROGI:
Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ

Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.

2

PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.

5

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.

6

WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.

7

SMAŻYMY PIEROGI

Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.

8

PODAJEMY PIEROGI

Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2501,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

625,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

85,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl