lamotek.pl

Karp w migdałach • przepis • składniki • przygotowanie

Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Karp w migdałach

Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cukier - 10 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 1 szt.
karp - 800 g
masło - 60 g
mąka pszenna - 1 łyżeczka
migdały płatki - 70 g
oliwa z oliwek - 50 ml
rodzynki - 30 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 50 ml
wino czerwone - 160 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION Z KARPIA:
Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki – każdy na 4. Resztki ryby (skrawki i ości) tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka nalewamy zimną wodę w takiej ilości, żeby przykryły kawałki ryb. Wrzucamy resztki ryb. Zagotowujemy i gotujemy bulion.
2.DOPRAWIAMY KARPIA:
Pozostałe płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy 1 jajo, roztrzepujemy je.
3.SMAŻYMY KARPIA:
Karpia smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie: najpierw od strony migdałów, a gdy się zarumienią – od strony skóry. Uważamy, by nie przypalić migdałów. Gdy skóra nabierze złotego koloru, karpia zdejmujemy z patelni i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas przygotowywania sosu.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka, gotujemy w celu zredukowania bulionu do ½ objętości.
Karp w migdałach

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION Z KARPIA

Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki – każdy na 4. Resztki ryby (skrawki i ości) tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka nalewamy zimną wodę w takiej ilości, żeby przykryły kawałki ryb. Wrzucamy resztki ryb. Zagotowujemy i gotujemy bulion.

2

DOPRAWIAMY KARPIA

Pozostałe płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy 1 jajo, roztrzepujemy je.

3

SMAŻYMY KARPIA

Karpia smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie: najpierw od strony migdałów, a gdy się zarumienią – od strony skóry. Uważamy, by nie przypalić migdałów. Gdy skóra nabierze złotego koloru, karpia zdejmujemy z patelni i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas przygotowywania sosu.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka, gotujemy w celu zredukowania bulionu do ½ objętości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2829,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

707,3 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

49 g

💪

Białko

49 g

Podobne przepisy