lamotek.pl

Śledź w oleju • przepis • składniki • przygotowanie

Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Śledź w oleju

Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

śledzie matiasy - 8 szt.
olej rzepakowy - 800 ml
woda - 2 l
mleko - 200 ml
ocet spirytusowy - 100 ml
cebula czerwona - 2 szt.
pieprz kolorowy - 0,5 łyżki
ziele angielskie - 6 szt.
liść laurowy - 4 szt.
natka pietruszki - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PŁUCZEMY ŚLEDZIE:
Wkładamy śledzie do miski, a następnie zalewamy je zimną wodą, by opłukać je z soli. Zostawiamy na 15 minut. Wodę wylewamy, pozostawiając śledzie w misce. Zalewamy je ponownie wodą i znów płuczemy, a po ok. 15 minutach odlewamy wodę. Za trzecim razem zalewamy śledzie mlekiem, płuczemy je w nim i zostawiamy na ok. 5 minut. Mleko wylewamy i zalewamy śledzie wodą. Płuczemy i odlewamy wodę po raz ostatni. Wyciągamy filety śledziowe na deskę i osuszamy. Cały proces nie powinien zająć więcej niż godzinę.
2.MOCZYMY FILETY W OCCIE:
Do miski wlewamy ocet, a następnie zanurzamy w nim osobno każdy kawałek śledzia, aby przeszedł jego smakiem i odkładamy na deskę.
3.KROIMY ŚLEDZIA:
Każdy ze śledziowych płatów kroimy na kawałki (ok. 3-4).
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne plastry. Natkę myjemy i osuszamy, a potem oddzielamy od niej same listki.
5.PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW:
Układamy śledzie wraz z cebulą i rzodkiewkami w słoikach. Zalewamy lekko olejem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz listki pietruszki i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy pozostały olej, tak aby przykrył śledzie. Zakręcamy słoiki.
6.WKŁADAMY SŁOIKI DO LODÓWKI:
Zamknięte słoiki wkładamy do lodówki i chłodzimy. Śledzie są gotowe do zjedzenia na następny dzień. Najlepiej zjeść je w ciągu tygodnia.
Śledź w oleju

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁUCZEMY ŚLEDZIE

Wkładamy śledzie do miski, a następnie zalewamy je zimną wodą, by opłukać je z soli. Zostawiamy na 15 minut. Wodę wylewamy, pozostawiając śledzie w misce. Zalewamy je ponownie wodą i znów płuczemy, a po ok. 15 minutach odlewamy wodę. Za trzecim razem zalewamy śledzie mlekiem, płuczemy je w nim i zostawiamy na ok. 5 minut. Mleko wylewamy i zalewamy śledzie wodą. Płuczemy i odlewamy wodę po raz ostatni. Wyciągamy filety śledziowe na deskę i osuszamy. Cały proces nie powinien zająć więcej niż godzinę.

2

MOCZYMY FILETY W OCCIE

Do miski wlewamy ocet, a następnie zanurzamy w nim osobno każdy kawałek śledzia, aby przeszedł jego smakiem i odkładamy na deskę.

3

KROIMY ŚLEDZIA

Każdy ze śledziowych płatów kroimy na kawałki (ok. 3-4).

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne plastry. Natkę myjemy i osuszamy, a potem oddzielamy od niej same listki.

5

PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW

Układamy śledzie wraz z cebulą i rzodkiewkami w słoikach. Zalewamy lekko olejem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz listki pietruszki i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy pozostały olej, tak aby przykrył śledzie. Zakręcamy słoiki.

6

WKŁADAMY SŁOIKI DO LODÓWKI

Zamknięte słoiki wkładamy do lodówki i chłodzimy. Śledzie są gotowe do zjedzenia na następny dzień. Najlepiej zjeść je w ciągu tygodnia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8080,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1346,7 kcal

🥑

Tłuszcz

136,4 g

🌾

Węglowodany

7,1 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy