lamotek.pl

3 sposoby na słodkie lunchboxy • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

3 sposoby na słodkie lunchboxy

Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 0,5 szt.
daktyle suszone - 3 szt.
kakao - 3 łyżki
kalafior - 0,25 szt.
płatki owsiane - 330 g
siemię lniane, całe - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 160 g
wiórki kokosowe - 1 łyżka
żurawina suszona - 40 g
konfitura truskawkowa - 4 łyżki
jagody goji - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
kasza gryczana biała - 30 g
malina - 60 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 195 g
oliwa z oliwek - 125 ml
orzech włoski - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
ksylitol - 100 g
nasiona chia - 1 łyżeczka
napój owsiany - 125 ml
banan - 1 szt.
batat - 1 szt.
chili mielone - 1 szczypta
imbir świeży - 1 szt.
kiwi - 1 szt.
mango - 1 szt.
miód - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 3 łyżki
masło orzechowe - 2 łyżki
papier ryżowy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER/ROZDRABNIACZ PIEKARNIK:
rozgrzany do temperatury 180°C formę do muffinów papierowe papilotki do muffinów blachę piekarnikową gałkownicę do lodów pojemniki lunchboxowe 1 lunchbox - gryczanka i muffiny bananowe Gryczanka Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. ODSTAWIAMY NA CAŁĄ: noc.
2.NA DRUGI DZIEŃ:
kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie.
3.ODSĄCZAMY Z NADMIARU:
wody i przekładamy do misy blendera.
4.DODAJEMY MLEKO, BANANA,:
maliny i nasiona chia.
5.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. GRYCZANKĘ DEKORUJEMY DOWOLNYMI:
owocami.
6.MUFFINY BANANOWE DO:
dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
7.W DRUGIEJ MISCE:
banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU: misek.
8.FORMĘ DO MUFFINÓW:
wykładamy papierowymi papilotkami.
9.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości.
10.KAŻDĄ MUFFINKĘ DEKORUJEMY:
orzechem włoskim.
11.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.
12.PRZED WYJĘCIEM MUFFINEK:
sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. 2 LUNCHBOX -: czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane Czekoladowa miska smoothie Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera.
13.DODAJEMY DAKTYLE, PŁATKI:
owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę.
14.CZEKOLADOWE SMOOTHIE PRZEKŁADAMY:
do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.
15.CIASTKA OWSIANE DO:
miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe.
16.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
17.DODAJEMY PŁATKI OWSIANE:
oraz sodę i mieszamy masę łopatką.
18.BLACHĘ PIEKARNIKOWĄ WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia.
19.ZA POMOCĄ WAŁKOWNICY:
wykładamy na blachę kulki ciasta.
20.LEKKO JE:
spłaszczamy.
21.CIASTKA PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. WYJMUJEMY I: studzimy.
22.JEDNO CIASTKO SMARUJEMY:
masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki. 3 LUNCHBOX -: tosty z batatu i owocowe sprong rollsy Tosty z batatu Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry.
23.OPIEKAMY W TOSTERZE:
lub na rozgrzanej patelni.
24.SMARUJEMY MASŁEM ORZECHOWYM:
i dekorujemy bananem.
25.OWOCOWE SPRING ROLLSY:
Owoce myjemy i obieramy.
26.POMARAŃCZĘ FILETUJEMY, MANGO,:
banana i kiwi kroimy w plastry.
27.PAPIER RYŻOWY MOCZYMY:
w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce.
28.NA PAPIER WYKŁADAMY:
kawałki owoców i zwijamy.
29.DIP Z MANGO:
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
30.IMBIR OBIERAMY I:
ścieramy na tarce.
31.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY:
na gładką masę.
32.SOS ORZECHOWY WSZYSTKIE:
składniki miksujemy na gładką masę.
3 sposoby na słodkie lunchboxy

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER/ROZDRABNIACZ PIEKARNIK

rozgrzany do temperatury 180°C formę do muffinów papierowe papilotki do muffinów blachę piekarnikową gałkownicę do lodów pojemniki lunchboxowe 1 lunchbox - gryczanka i muffiny bananowe Gryczanka Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. ODSTAWIAMY NA CAŁĄ: noc.

2

NA DRUGI DZIEŃ

kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie.

3

ODSĄCZAMY Z NADMIARU

wody i przekładamy do misy blendera.

4

DODAJEMY MLEKO, BANANA,

maliny i nasiona chia.

5

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. GRYCZANKĘ DEKORUJEMY DOWOLNYMI

owocami.

6

MUFFINY BANANOWE DO

dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

7

W DRUGIEJ MISCE

banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU: misek.

8

FORMĘ DO MUFFINÓW

wykładamy papierowymi papilotkami.

9

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości.

10

KAŻDĄ MUFFINKĘ DEKORUJEMY

orzechem włoskim.

11

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.

12

PRZED WYJĘCIEM MUFFINEK

sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. 2 LUNCHBOX -: czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane Czekoladowa miska smoothie Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera.

13

DODAJEMY DAKTYLE, PŁATKI

owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę.

14

CZEKOLADOWE SMOOTHIE PRZEKŁADAMY

do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.

15

CIASTKA OWSIANE DO

miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe.

16

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.

17

DODAJEMY PŁATKI OWSIANE

oraz sodę i mieszamy masę łopatką.

18

BLACHĘ PIEKARNIKOWĄ WYKŁADAMY

papierem do pieczenia.

19

ZA POMOCĄ WAŁKOWNICY

wykładamy na blachę kulki ciasta.

20

LEKKO JE

spłaszczamy.

21

CIASTKA PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. WYJMUJEMY I: studzimy.

22

JEDNO CIASTKO SMARUJEMY

masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki. 3 LUNCHBOX -: tosty z batatu i owocowe sprong rollsy Tosty z batatu Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry.

23

OPIEKAMY W TOSTERZE

lub na rozgrzanej patelni.

24

SMARUJEMY MASŁEM ORZECHOWYM

i dekorujemy bananem.

25

OWOCOWE SPRING ROLLSY

Owoce myjemy i obieramy.

26

POMARAŃCZĘ FILETUJEMY, MANGO,

banana i kiwi kroimy w plastry.

27

PAPIER RYŻOWY MOCZYMY

w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce.

28

NA PAPIER WYKŁADAMY

kawałki owoców i zwijamy.

29

DIP Z MANGO

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

30

IMBIR OBIERAMY I

ścieramy na tarce.

31

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY

na gładką masę.

32

SOS ORZECHOWY WSZYSTKIE

składniki miksujemy na gładką masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1770 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

354 kcal

🥑

Tłuszcz

4,4 g

🌾

Węglowodany

77,4 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy