lamotek.pl

Skrzydełka w miodzie pieczone • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Skrzydełka w miodzie pieczone

Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak skrzydełko - 1 kg
ząbek czosnku - 5 szt.
miód - 50 ml
sos sojowy - 3 łyżki
olej - 50 ml
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,3 pęczka
sól morska - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ:
Do miski wlewamy olej, sos sojowy oraz miód, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza natką i solą morską. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Wszystko mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Oczyszczamy skrzydełka z pozostałości piór i myjemy je, a potem osuszamy. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy folię aluminiową.
3.MARYNUJEMY SKRZYDEŁKA:
Wkładamy skrzydełka do miski z marynatą i nacieramy ją każde skrzydełko. Staramy się dotrzeć do każdego miejsca. Miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
4.PIECZEMY SKRZYDEŁKA:
Zamarynowane skrzydełka wyciągamy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
5.ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ:
Po 40 minutach pieczenia ściągamy pokrywkę i pieczemy skrzydełka jeszcze przez 20 minut. W tym czasie miód z marynaty powinien się skarmelizować i dobrze przypiec, dzięki czemu skórka nabierze delikatnej chrupkości.
6.WYKAŃCZAMY SKRZYDEŁKA:
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, a potem siekamy i posypujemy nią skrzydełka. Na koniec posypujemy wszystko odrobiną soli morskiej. Skrzydełka podajemy z keczupem.
Skrzydełka w miodzie pieczone

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ

Do miski wlewamy olej, sos sojowy oraz miód, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza natką i solą morską. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Wszystko mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Oczyszczamy skrzydełka z pozostałości piór i myjemy je, a potem osuszamy. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy folię aluminiową.

3

MARYNUJEMY SKRZYDEŁKA

Wkładamy skrzydełka do miski z marynatą i nacieramy ją każde skrzydełko. Staramy się dotrzeć do każdego miejsca. Miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

4

PIECZEMY SKRZYDEŁKA

Zamarynowane skrzydełka wyciągamy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

5

ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ

Po 40 minutach pieczenia ściągamy pokrywkę i pieczemy skrzydełka jeszcze przez 20 minut. W tym czasie miód z marynaty powinien się skarmelizować i dobrze przypiec, dzięki czemu skórka nabierze delikatnej chrupkości.

6

WYKAŃCZAMY SKRZYDEŁKA

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, a potem siekamy i posypujemy nią skrzydełka. Na koniec posypujemy wszystko odrobiną soli morskiej. Skrzydełka podajemy z keczupem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2565,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,5 kcal

🥑

Tłuszcz

43,1 g

🌾

Węglowodany

16,7 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

44,9 g

Podobne przepisy

Skrzydełka w miodzie pieczone - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl