lamotek.pl

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado

Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
kakao - 2 łyżki
sok z limonki - 10 ml
cynamon - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
olej kokosowy - 3 łyżki
nasiona chia - 2 łyżki
mąka migdałowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KRAKERSY:
Mączkę migdałową umieszczamy w misce. Nasionka chia zalewamy 60 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do mączki. Dodajemy miód, cynamon i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy. Jeśli ciasto jest za luźne – dodajemy więcej mączki.
2.PIECZEMY KRAKERSY:
Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na papierze do pieczenia i rozpłaszczamy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm, nadając mu kształt koła. Ściągamy górną warstwę papieru. Na wierzch wykładamy płatki migdałowe. Nożem do pizzy kroimy ciasto w trójkąty. Całość przekładamy na blachę piekarnikową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 12-15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
4.PODAJEMY PRZEKĄSKĘ:
Krakersy podajemy z dipem z awokado.
Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KRAKERSY

Mączkę migdałową umieszczamy w misce. Nasionka chia zalewamy 60 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do mączki. Dodajemy miód, cynamon i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy. Jeśli ciasto jest za luźne – dodajemy więcej mączki.

2

PIECZEMY KRAKERSY

Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na papierze do pieczenia i rozpłaszczamy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm, nadając mu kształt koła. Ściągamy górną warstwę papieru. Na wierzch wykładamy płatki migdałowe. Nożem do pizzy kroimy ciasto w trójkąty. Całość przekładamy na blachę piekarnikową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 12-15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

4

PODAJEMY PRZEKĄSKĘ

Krakersy podajemy z dipem z awokado.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2118 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

8,4 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy