lamotek.pl

Ciasto Snickers • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Czas przygotowania
345 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 600 g
jajko - 4 szt.
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
cukier wanilinowy - 16 g
mieszanka orzechów - 200 g
margaryna - 100 g
miód - 30 g
mleko 3,2% - 700 ml
budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
mąka ziemniaczana - 30 g
cukier - 60 g
Kajmak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY MARGARYNĘ:
Do rondelka wrzucamy pokrojoną margaryne i rozpuszczamy ją.
2.DODAJEMY CUKIER I MIÓD:
Gdy margaryna będzie już ciekła, dodajemy cukier i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
3.SIEKAMY ORZECHY:
Orzechy siekamy drobno i wrzucamy je do rondelka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, a potem odstawiamy do wystudzenia.
4.MIESZAMY MĄKĘ Z MARGARYNĄ:
Mąkę i sodę przesiewamy wprost do miski. Kroimy margarynę i dodajemy ją do miski. Mieszamy.
5.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy do miski resztę składników na ciasto i wszystko razem zagniatamy.
6.DZIELIMY CIASTO:
Ciasto dzielimy na 3 części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
7.PIECZEMY CIASTO:
Dwa prostokąty z ciasta pieczemy w piekarniku na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 10-12 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z pieca i studzimy. Ściągamy jedną partię ciasta, aby móc upiec na niej kolejną partię ciasta. Na trzeci prostokąt nakładamy polewę orzechową i pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu wyciągamy go z pieca i studzimy.
8.GOTUJEMY BAZĘ NA BUDYŃ:
Myjemy rondelek i osuszamy go. Następnie wlewamy do niego mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je. Dodajemy cukier i mieszamy.
9.MIESZAMY BUDYŃ:
Do kubka wlewamy resztę mleka i wsypujemy budyń oraz obie mąki. Mieszamy energicznie, aż nie będzie żadnych grudek.
10.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Do rondelka wlewamy zawartość kubka i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystygnięcia.
11.SKŁADAMY CIASTO:
Gdy budyń całkiem wystygnie, nakładamy go na spód ciasta, który pozostał w formie. Rozsmarowywujemy go, a potem przekładamy kolejną porcją ciasta. Kolejny blat z ciasta smarujemy masą kajmakową (polecamy delikatnie ogrzać ją pod wrzątkiem, by była wystarczająco płynna). Przykrywamy warstwę ostatnim blatem ciasta, tym z orzechami. Można ciasto dodatkowo posypać pokruszonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.
12.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowy Snickers wsuwamy do lodówki na 5-6 godzin, aby smaki się przegryzły i gotowe!
Ciasto Snickers

Czas przygotowania

345 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY MARGARYNĘ

Do rondelka wrzucamy pokrojoną margaryne i rozpuszczamy ją.

2

DODAJEMY CUKIER I MIÓD

Gdy margaryna będzie już ciekła, dodajemy cukier i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

3

SIEKAMY ORZECHY

Orzechy siekamy drobno i wrzucamy je do rondelka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, a potem odstawiamy do wystudzenia.

4

MIESZAMY MĄKĘ Z MARGARYNĄ

Mąkę i sodę przesiewamy wprost do miski. Kroimy margarynę i dodajemy ją do miski. Mieszamy.

5

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy do miski resztę składników na ciasto i wszystko razem zagniatamy.

6

DZIELIMY CIASTO

Ciasto dzielimy na 3 części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.

7

PIECZEMY CIASTO

Dwa prostokąty z ciasta pieczemy w piekarniku na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 10-12 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z pieca i studzimy. Ściągamy jedną partię ciasta, aby móc upiec na niej kolejną partię ciasta. Na trzeci prostokąt nakładamy polewę orzechową i pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu wyciągamy go z pieca i studzimy.

8

GOTUJEMY BAZĘ NA BUDYŃ

Myjemy rondelek i osuszamy go. Następnie wlewamy do niego mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je. Dodajemy cukier i mieszamy.

9

MIESZAMY BUDYŃ

Do kubka wlewamy resztę mleka i wsypujemy budyń oraz obie mąki. Mieszamy energicznie, aż nie będzie żadnych grudek.

10

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do rondelka wlewamy zawartość kubka i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystygnięcia.

11

SKŁADAMY CIASTO

Gdy budyń całkiem wystygnie, nakładamy go na spód ciasta, który pozostał w formie. Rozsmarowywujemy go, a potem przekładamy kolejną porcją ciasta. Kolejny blat z ciasta smarujemy masą kajmakową (polecamy delikatnie ogrzać ją pod wrzątkiem, by była wystarczająco płynna). Przykrywamy warstwę ostatnim blatem ciasta, tym z orzechami. Można ciasto dodatkowo posypać pokruszonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.

12

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowy Snickers wsuwamy do lodówki na 5-6 godzin, aby smaki się przegryzły i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8791,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1758,3 kcal

🥑

Tłuszcz

99,8 g

🌾

Węglowodany

184,6 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy

Ciasto Snickers - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl