lamotek.pl

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI

Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

olej rzepakowy - 1 l
cukier wanilinowy - 1 paczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
jajko - 2 szt.
cukier - 20 g
cukier puder - 20 g
mąka pszenna typ 650 - 275 g
ser twaróg tłusty - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Twaróg mielimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do twarogu. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko razem wyrabiamy, zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany). Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy.
2.SMAŻYMY CIASTKA:
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm). Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3.OPRÓSZAMY CUKREM PUDREM:
Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Dekorujemy cukrem pudrem.
KARNAWAŁOWE CAŁUSKI

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Twaróg mielimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do twarogu. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko razem wyrabiamy, zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany). Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy.

2

SMAŻYMY CIASTKA

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm). Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

OPRÓSZAMY CUKREM PUDREM

Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Dekorujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9122,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2280,6 kcal

🥑

Tłuszcz

224,1 g

🌾

Węglowodany

65,9 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy