Sernik krakowski • przepis • składniki • przygotowanie
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, szczyptę soli, jajko i wszystkie składniki razem zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, to stopniowo dodajemy po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy (nie za długo), dzielimy w proporcjach ⅔ i ⅓, obydwie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, większą część rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 12‑15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg mielemy, rodzynki namaczamy w letniej przegotowanej wodzie. Masło ucieramy z połową cukru i nasionkami z lasek wanilii na puszystą masę, stopniowo dodajemy 9 żółtek oraz zmielony twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka z 9 jajek ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do białek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do przygotowanej masy serowej. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej wystudzony spód sernika. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, tniemy w paski o szerokości 1 cm i układamy kratkę na masie serowej. Paski smarujemy pozostałym białkiem i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy przez ok. 60‑65 minut. Gdy ciasto będzie już miało złoty kolor i upłynie czas pieczenia, studzimy przy wyłączonym, uchylonym piekarniku.
DEKORUJEMY SERNIK
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Za pomocą pędzla nakładamy na wystudzony sernik. Sernik możemy podawać wykończony lukrem lub posypany cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6772 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,6 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka cytrynowe
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!