Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy robota i ucieramy z dodatkiem cukru do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze przez chwilę.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao łączymy w osobnej misce i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
BLENDUJEMY PISTACJE
Pistacje przesypujemy do misy blendera. Blendujemy do momentu uzyskania konsystencji pasty.
ROBIMY BAZĘ KREMU PISTACJOWEGO
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na mały gaz. Kiedy woda zacznie się gotować, do garnka wkładamy miskę, w której następnie energicznie ucieramy żółtka z dodatkiem cukru (ucieranie na parze). Gdy całość się połączy, masa z żółtek powiększy swoją objętość i delikatnie zbieleje, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i pastę pistacjową. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy w misce włożonej do garnka, tak aby krem cały czas był ciepły. Wyłączamy gaz.
SMARUJEMY BISZKOPT
Ścinamy górę biszkoptu, a następnie rozcinamy go wzdłuż na 3 biszkoptowe blaty.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MAŚLANY
Bardzo miękkie masło łączymy w naczyniu robota z przesianym przez sito cukrem pudrem i ucieramy do momentu, w którym krem stanie się jasny i dobrze napowietrzony. Pod koniec wyrabiania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub alkohol.
SMARUJEMY BOKI TORTU KREMEM MAŚLANYM
Schłodzony tort wyjmujemy z formy, a jego wierzch i boki smarujemy kremem maślanym. Tort ponownie wstawiamy do lodówki na czas wyrabiania mas cukrowych.
OZDABIAMY TORT MASĄ CUKROWĄ
Masy cukrowe łączymy i wyrabiamy w rękach. Wałkujemy, oprószając od czasu do czasu blat odrobiną mąki.
FORMUJEMY PASEK Z MASY CUKROWEJ
Z masy cukrowej, która została, wałkujemy długi rulon. Następnie rozpłaszczamy go przy użyciu wałka do ciasta. Brzegi odcinamy nożem tak, aby pasek był równy.
SMARUJEMY CZEKOLADĄ PRĘT STELAŻA
Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając.
OZDABIAMY BRZEGI TORTU
Pozostałą czekoladę lejemy na brzegi tortu tak, aby zaczęła spływać w dół. Na górę tortu wylewamy większość pozostałej w misce czekolady i rozsmarowujemy nieregularnymi ruchami po całej powierzchni.
DEKORUJEMY TORT
Tort dekorujemy malinami, które przymocowujemy za pomocą odrobiny rozpuszczonej czekolady. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Układamy na środku tortu. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i układamy na torcie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9200,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
766,7 kcal
Tłuszcz
43,2 g
Węglowodany
84,0 g
Błonnik
15,7 g
Białko
15,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kajmak na trzy sposoby
Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!