lamotek.pl

Schab na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Schab na dwa sposoby

Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 4 łyżki
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta
grana padano - 50 g
bagietka - 2 szt.
anchois - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ZAMARYNOWANY SCHAB NA PATELNI GRILLOWEJ:
Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu. Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.
2.KROIMY SCHAB W GRUBIE PASKI:
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor. Na tej samej patelni szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
Schab na dwa sposoby

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ZAMARYNOWANY SCHAB NA PATELNI GRILLOWEJ

Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu. Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.

2

KROIMY SCHAB W GRUBIE PASKI

Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor. Na tej samej patelni szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2885 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2884 kcal

🥑

Tłuszcz

171,6 g

🌾

Węglowodany

187,6 g

🥬

Błonnik

15,6 g

💪

Białko

144 g

Podobne przepisy