lamotek.pl

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
dorsz filet - 200 g
kapar - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
boczek wędzony w plastrach - 200 g
ziemniak - 700 g
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 4 łyżki
natka pietruszki - 10 g
oliwki zielone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY NA PARZE I KROIMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę, paprykę i wystudzone ziemniaki kroimy w bardzo grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.
3.PRZESMAŻAMY PAPRYKĘ Z CZOSNKIEM:
Warzywa smażymy na oleju partiami na głębokiej patelni, zaczynając od papryki. Paprykę doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, tak by czosnek lekko się zeszklił, a papryka pozostała chrupiąca. Przesmażone przekładamy do miski.
4.PRZESMAŻAMY CEBULĘ:
Na tej samej patelni smażymy na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przesmażoną cebulę przekładamy do miski z papryką.
5.PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Na tej samej patelni skropionej odrobiną oleju układamy ziemniaki – tak, by przesmażyły się na złoty kolor wyłącznie z jednej strony i się nie rozpadły. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Przesmażone ziemniaki przekładamy do miski z papryką i cebulą.
6.PRZESMAŻAMY BOCZEK, OLIWKI I KAPARY:
Połowę boczku pokrojonego w paski przesmażamy na patelni (drugą połowę odkładamy), na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy oliwki i kapary. Mieszamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
7.DODAJEMY PRZESMAŻONE WARZYWA:
Do przesmażonego boczku, oliwek i kaparów dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
8.PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy drugą połowę boczku pokrojonego w paski. Całość oprószamy 1 łyżką ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą.
9.KROIMY I DOPRAWIAMY DORSZA:
Filety z dorsza odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na grube kawałki. Z obu stron doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką i skrapiamy z obu stron oliwą. Wcieramy oliwę. Przyprawione kawałki dorsza układamy na wierzchu zapiekanki.
10.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
11.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Koncentrat pomidorowy przesmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.
12.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Gotową zapiekankę polewamy z wierzchu sosem pomidorowym. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY NA PARZE I KROIMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę, paprykę i wystudzone ziemniaki kroimy w bardzo grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.

3

PRZESMAŻAMY PAPRYKĘ Z CZOSNKIEM

Warzywa smażymy na oleju partiami na głębokiej patelni, zaczynając od papryki. Paprykę doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, tak by czosnek lekko się zeszklił, a papryka pozostała chrupiąca. Przesmażone przekładamy do miski.

4

PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Na tej samej patelni smażymy na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przesmażoną cebulę przekładamy do miski z papryką.

5

PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI

Na tej samej patelni skropionej odrobiną oleju układamy ziemniaki – tak, by przesmażyły się na złoty kolor wyłącznie z jednej strony i się nie rozpadły. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Przesmażone ziemniaki przekładamy do miski z papryką i cebulą.

6

PRZESMAŻAMY BOCZEK, OLIWKI I KAPARY

Połowę boczku pokrojonego w paski przesmażamy na patelni (drugą połowę odkładamy), na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy oliwki i kapary. Mieszamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.

7

DODAJEMY PRZESMAŻONE WARZYWA

Do przesmażonego boczku, oliwek i kaparów dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.

8

PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy drugą połowę boczku pokrojonego w paski. Całość oprószamy 1 łyżką ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą.

9

KROIMY I DOPRAWIAMY DORSZA

Filety z dorsza odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na grube kawałki. Z obu stron doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką i skrapiamy z obu stron oliwą. Wcieramy oliwę. Przyprawione kawałki dorsza układamy na wierzchu zapiekanki.

10

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

11

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Koncentrat pomidorowy przesmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.

12

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę polewamy z wierzchu sosem pomidorowym. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1830,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

228,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,0 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl