lamotek.pl

Schab w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie

Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!

Schab w galarecie

Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

schab bez kości - 1 kg
śliwka suszona - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
żelatyna - 3 łyżki
woda - 50 ml
sól - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
ocet - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SCHAB:
Moczymy śliwki w wodzie przez 30 minut. Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykonujemy nacięcie przez środek (wzdłuż) mięsa, szerokie na ok. 2-3 cm. Wkładamy w nie śliwki, jedna za drugą, tak, by cały „tunel” w środku schabu był nimi wypełniony. W miseczce rozgniatamy czosnek i mieszamy go z solą, pieprzem oraz majerankiem. Taką mieszanką nacieramy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na 30 minut, aby delikatnie przeszedł smakiem przypraw.
2.PIECZEMY SCHAB:
Przykrywamy schab folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, a potem ściągamy folię. Podlewamy schab sokami, które wydobyły się w trakcie pieczenia i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy schab z piekarnika i odstawiamy go do wystudzenia, a potem kroimy na plastry.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA DO BULIONU:
Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew kroimy na pół.
4.DODAJEMY WARZYWA I PRZYPRAWY DO WYWARU:
Do garnka wlewamy litr wody, a potem wrzucamy do niego seler, korzeń pietruszki oraz pora i marchewkę. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się co najmniej 45 minut.
5.PRZECEDZAMY BULION:
Przecedzamy bulion do rondelka, wyciągając z niego wszystkie warzywa i przyprawy.
6.KLARUJEMY BULION:
Rondel z odcedzonym bulionem stawiamy na kuchence i dodajemy do niego białko z jajka oraz ocet. Doprowadzamy do wrzenia, a gdy wszystkie nieczystości zbiorą się na powierzchni, wyłączamy bulion i przecedzamy go dwukrotnie przez gazę do umytego większego garnka.
7.DODAJEMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ją ok. 50 ml wody. Mieszamy i czekamy, aż spęcznieje. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do bulionu i ponownie go gotujemy. Odstawiamy go do przestudzenia.
8.PRZYGOTOWUJEMY PÓŁMISEK:
Do półmiska przekładamy wystudzony schab, układając kawałek obok kawałka.
9.ZALEWAMY SCHAB GALARETĄ:
Gotową galaretką zalewamy schab a potem wkładamy go do lodówki. Schab w galarecie będzie gotowy po 6-8 godzinach.
Schab w galarecie

Czas przygotowania

500 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SCHAB

Moczymy śliwki w wodzie przez 30 minut. Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykonujemy nacięcie przez środek (wzdłuż) mięsa, szerokie na ok. 2-3 cm. Wkładamy w nie śliwki, jedna za drugą, tak, by cały „tunel” w środku schabu był nimi wypełniony. W miseczce rozgniatamy czosnek i mieszamy go z solą, pieprzem oraz majerankiem. Taką mieszanką nacieramy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na 30 minut, aby delikatnie przeszedł smakiem przypraw.

2

PIECZEMY SCHAB

Przykrywamy schab folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, a potem ściągamy folię. Podlewamy schab sokami, które wydobyły się w trakcie pieczenia i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy schab z piekarnika i odstawiamy go do wystudzenia, a potem kroimy na plastry.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA DO BULIONU

Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew kroimy na pół.

4

DODAJEMY WARZYWA I PRZYPRAWY DO WYWARU

Do garnka wlewamy litr wody, a potem wrzucamy do niego seler, korzeń pietruszki oraz pora i marchewkę. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się co najmniej 45 minut.

5

PRZECEDZAMY BULION

Przecedzamy bulion do rondelka, wyciągając z niego wszystkie warzywa i przyprawy.

6

KLARUJEMY BULION

Rondel z odcedzonym bulionem stawiamy na kuchence i dodajemy do niego białko z jajka oraz ocet. Doprowadzamy do wrzenia, a gdy wszystkie nieczystości zbiorą się na powierzchni, wyłączamy bulion i przecedzamy go dwukrotnie przez gazę do umytego większego garnka.

7

DODAJEMY ŻELATYNĘ

Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ją ok. 50 ml wody. Mieszamy i czekamy, aż spęcznieje. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do bulionu i ponownie go gotujemy. Odstawiamy go do przestudzenia.

8

PRZYGOTOWUJEMY PÓŁMISEK

Do półmiska przekładamy wystudzony schab, układając kawałek obok kawałka.

9

ZALEWAMY SCHAB GALARETĄ

Gotową galaretką zalewamy schab a potem wkładamy go do lodówki. Schab w galarecie będzie gotowy po 6-8 godzinach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2114,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

22 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

41,1 g

Podobne przepisy