lamotek.pl

Domek z piernika • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!

Domek z piernika

Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
mąka kukurydziana - 85 g
mąka pszenna - 300 g
miód - 250 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
smalec - 60 g
jajko - 2 szt.
cukier puder - 300 g
cytryna - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.
2.WYCINAMY POSZCZEGÓLNE ELEMENTY:
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.
3.SKŁADAMY ELEMENTY DOMKU Z PIERNIKA:
Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.
Domek z piernika

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.

2

WYCINAMY POSZCZEGÓLNE ELEMENTY

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.

3

SKŁADAMY ELEMENTY DOMKU Z PIERNIKA

Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4396,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

86,2 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Domek z piernika - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl