Orzechowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ORZECHY
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY BLATY CIASTA
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
PIECZEMY BLATY
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
SKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9127,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
760,6 kcal
Tłuszcz
47,9 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
1,5 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne ze szpinakiem
Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…