lamotek.pl

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta

Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
bulion warzywny - 400 ml
cynamon - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gruszka - 1 szt.
kumin - 0,25 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
soczewica czerwona - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy ją pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut, aż spęcznieje. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy soczewicę, aby trochę ostygła.
2.DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ:
Roztrzepujemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, olej, cynamon, kmin rzymski, sól i pieprz. Mieszamy z ciepłą soczewicą. Całość studzimy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia się smaków.
3.DODAJEMY AWOKADO DO SAŁATKI:
Awokado obieramy, pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszoną fetą.
Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy ją pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut, aż spęcznieje. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy soczewicę, aby trochę ostygła.

2

DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ

Roztrzepujemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, olej, cynamon, kmin rzymski, sól i pieprz. Mieszamy z ciepłą soczewicą. Całość studzimy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia się smaków.

3

DODAJEMY AWOKADO DO SAŁATKI

Awokado obieramy, pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszoną fetą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1656,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

18,1 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl