lamotek.pl

Lunchbuła • przepis • składniki • przygotowanie

Lunchbuła to sycąca alternatywa dla klasycznego burgera. Idealna na szybki, konkretny obiad albo wypasioną przekąskę do pracy lub szkoły.

Lunchbuła

Lunchbuła to sycąca alternatywa dla klasycznego burgera. Idealna na szybki, konkretny obiad albo wypasioną przekąskę do pracy lub szkoły.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 80 ml
mąka pszenna tortowa - 4 czubata łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 50 ml
masło - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
sól -
pieprz czarny -
mięso mielone wołowe - 200 g
przyprawa do mięsa - 1 łyżka
sałata lodowa - 2 liście
pomidor malinowy - 1 szt.
ogórek gruntowy - 1 szt.
ser gouda - 2 plastry

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PLACKI:
Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę proszek do pieczenia i sól. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, płynne dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy za pomocą miksera do połączenia się̨ składników i zgęstnienia masy. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej i smażymy 4 placki z dwóch stron, aż osiągną złocisty kolor. Placki powinny być zbliżonej wielkości, zdecydowanie ułatwi to składanie lunchbuły.
2.PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wbijamy jajka. Jajecznicę smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia, gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
3.PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY:
Z mięsa mielonego formujemy dwie równej wielkości kule, które następnie rozpłaszczamy, formując kotlety. Pamiętajmy, aby kotlety były około 1-1,5 cm większe od placków, ponieważ skurczą się w trakcie smażenia. Gotowe mięso na kotlety doprawiamy z dwóch stron przyprawą do mięsa i smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
4.SKŁADAMY LUNCHBUŁĘ:
Na plackach układamy kolejno sałatę, kotlety, ser żółty, pomidory oraz ogórki. Całość przykrywamy drugim plackiem i podajemy.
Lunchbuła

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PLACKI

Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę proszek do pieczenia i sól. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, płynne dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy za pomocą miksera do połączenia się̨ składników i zgęstnienia masy. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej i smażymy 4 placki z dwóch stron, aż osiągną złocisty kolor. Placki powinny być zbliżonej wielkości, zdecydowanie ułatwi to składanie lunchbuły.

2

PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wbijamy jajka. Jajecznicę smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia, gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.

3

PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY

Z mięsa mielonego formujemy dwie równej wielkości kule, które następnie rozpłaszczamy, formując kotlety. Pamiętajmy, aby kotlety były około 1-1,5 cm większe od placków, ponieważ skurczą się w trakcie smażenia. Gotowe mięso na kotlety doprawiamy z dwóch stron przyprawą do mięsa i smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

4

SKŁADAMY LUNCHBUŁĘ

Na plackach układamy kolejno sałatę, kotlety, ser żółty, pomidory oraz ogórki. Całość przykrywamy drugim plackiem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1430,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

715,4 kcal

🥑

Tłuszcz

51,7 g

🌾

Węglowodany

26,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy