lamotek.pl

Wegańska musaka • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Wegańska musaka

Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
ziemniak - 4 szt.
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cynamon - 0,5 łyżeczki
papryka czerwona - 1 szt.
orzech włoski - 240 g
pieczarka - 250 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
seler naciowy - 100 g
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
tofu, wędzone - 180 g
soczewica zielona - 400 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g
napój sojowy - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI:
Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU:
Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.
4.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL:
Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5.UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI:
Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.
6.PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ:
Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.
Wegańska musaka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI

Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU

Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.

4

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL

Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI

Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.

6

PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ

Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5872,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,1 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

66,7 g

🥬

Błonnik

35,6 g

💪

Białko

35,6 g

Podobne przepisy

Wegańska musaka - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl