Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI I KURKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Gotujemy na parze. Kurki płuczemy, osuszamy i przesmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju, tak aby były chrupiące. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę mieszamy z octem i miodem. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, dolewamy odrobine oliwy. Całość mieszamy.
MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika na złoty kolor. Ziemniaki przekrawamy na pół. Dodajemy posiekane chili, kapary, słonecznik i pokrojona w ósemki dymkę. Mieszamy dokładnie z sosem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy kurki. Całość mieszamy.
DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, chili i kurkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1158,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,2 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wrapy sushi
Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.

Filet z kurczaka z pigwą
Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!