lamotek.pl

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 1 szt.
papryka pepperoni zielona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 3 szt.
wino białe - 150 ml
masło - 100 g
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
mięso mielone wołowe - 0,5 kg
olej rzepakowy - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
kasza gryczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
ser gorgonzola - 50 g
bazylia świeża - 5 g
Szpinak Baby - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
ZIEMNIAKI: obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę.
2.KASZĘ GRYCZANĄ ZMIEL:
w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką mączkę.
3.PRZYGOTUJ PRASKĘ DO:
ziemniaków rozdrabniacz lub blender Sos 2 ząbki czosnku siekamy.
4.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
ostrą paprykę pepperoni, suszone oregano i tymianek.
6.DO ZESZKLONYCH WARZYW:
dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe.
7.CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO:
chwile mieszając.
8.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
9.DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem.
10.DODAJEMY MASŁO I:
białe wino. GOTUJEMY.
11.DODAJEMY KAWAŁKI SERA:
gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. NASTĘPNIE SOS ZDEJMUJEMY: z ognia.
12.KOPYTKA DO UGOTOWANYCH:
i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz drobno posiekany szpinak z bazylią.
13.DODAJEMY OKOŁO 4:
łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
14.DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem.
15.DOKŁADNIE WYRABIAMY DO:
uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.
16.CIASTO OPRÓSZAMY MĄKAMI,:
formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków.
17.Z KAŻDEGO Z:
nich formujemy cienki wałek.
18.KAŻDY WAŁEK POSYPUJEMY:
odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.
19.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy wodę z solą.
20.DO GOTUJĄCEJ SIĘ:
wody wrzucamy kopytka.
21.GOTUJEMY OKOŁO 1:
minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.
22.UGOTOWANE KOPYTKA WYKŁADAMY:
na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
23.NA MAŁEJ PATELNI:
podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła.
24.NASTĘPNIE DO PODSMAŻONEGO:
szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy.
25.NA PATELNIĘ DAJEMY:
odrobinę sosu i podsmażamy.
26.KOPYTKA ZE SZPINAKIEM:
i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki.
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

ZIEMNIAKI: obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę.

2

KASZĘ GRYCZANĄ ZMIEL

w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką mączkę.

3

PRZYGOTUJ PRASKĘ DO

ziemniaków rozdrabniacz lub blender Sos 2 ząbki czosnku siekamy.

4

NA PATELNI PODGRZEWAMY

niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

ostrą paprykę pepperoni, suszone oregano i tymianek.

6

DO ZESZKLONYCH WARZYW

dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe.

7

CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO

chwile mieszając.

8

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

9

DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem.

10

DODAJEMY MASŁO I

białe wino. GOTUJEMY.

11

DODAJEMY KAWAŁKI SERA

gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. NASTĘPNIE SOS ZDEJMUJEMY: z ognia.

12

KOPYTKA DO UGOTOWANYCH

i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz drobno posiekany szpinak z bazylią.

13

DODAJEMY OKOŁO 4

łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

14

DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem.

15

DOKŁADNIE WYRABIAMY DO

uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.

16

CIASTO OPRÓSZAMY MĄKAMI,

formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków.

17

Z KAŻDEGO Z

nich formujemy cienki wałek.

18

KAŻDY WAŁEK POSYPUJEMY

odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.

19

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy wodę z solą.

20

DO GOTUJĄCEJ SIĘ

wody wrzucamy kopytka.

21

GOTUJEMY OKOŁO 1

minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.

22

UGOTOWANE KOPYTKA WYKŁADAMY

na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.

23

NA MAŁEJ PATELNI

podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła.

24

NASTĘPNIE DO PODSMAŻONEGO

szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy.

25

NA PATELNIĘ DAJEMY

odrobinę sosu i podsmażamy.

26

KOPYTKA ZE SZPINAKIEM

i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3331,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,8 kcal

🥑

Tłuszcz

46,3 g

🌾

Węglowodany

69,8 g

🥬

Błonnik

28,6 g

💪

Białko

28,6 g

Podobne przepisy