lamotek.pl

Sałatka z kuskusem, mango i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Sałatka z kuskusem, mango i awokado

Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
mango - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
kasza kuskus - 180 g
mix ziaren - 85 g
Szpinak Baby - 200 g
ocet balsamiczny - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
nasiona słonecznika - 1 łyżka
pomidor suszony - 5 szt.
rodzynki - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
olej po suszonych pomidorach - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KUSKUS:
Kuskus zalewamy wrzącą wodą – ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy talerzem, odkładamy na bok i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Na suchej patelni podprażamy miks nasion. Do dużej miski przekładamy wystudzony kuskus. Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak kroimy grubo, pietruszkę i chili siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody. Dodajemy sól i pieprz i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Dressing wykładamy na sałatkę. Tuż przed podaniem mieszamy wszystkie składniki.
Sałatka z kuskusem, mango i awokado

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KUSKUS

Kuskus zalewamy wrzącą wodą – ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy talerzem, odkładamy na bok i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Na suchej patelni podprażamy miks nasion. Do dużej miski przekładamy wystudzony kuskus. Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak kroimy grubo, pietruszkę i chili siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody. Dodajemy sól i pieprz i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Dressing wykładamy na sałatkę. Tuż przed podaniem mieszamy wszystkie składniki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2729,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

682,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

87,7 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z kuskusem, mango i awokado - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl