lamotek.pl

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym

Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gorczyca - 50 g
ocet winny, biały - 50 ml
cebula czerwona - 1 szt.
sok jabłkowy - 200 ml
rodzynki - 50 g
sól -
bagietka - 1 szt.
roszponka - 50 g
masło - 80 g
szynka parmeńska - 90 g
salami orzechowe - 200 g
pasztet z dziczyzny z bażantem - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIARNA GORCZYCY:
Ziarna gorczycy gotujemy w occie winnym przez 20 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę czerwoną cebulę.
2.DODAJEMY SOK, RODZYNKI I CEBULĘ:
Gdy płyn się wygotuje, wlewamy sok jabłkowy, dodajemy rodzynki i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut i doprawiamy szczyptą soli.
3.MYJEMY ROSZPONKĘ:
W międzyczasie myjemy roszponkę i odwirowujemy do sucha.
4.STUDZIMY TOSTY:
Gotowe tosty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie smarujemy masłem.
5.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Na tosty kładziemy plastry szynki parmeńskiej i salami z orzechami laskowymi. Następnie układamy je na tacy razem z pasztetem z dziczyzny i każdą kromkę dekorujemy roszponką i łyżeczką sosu musztardowego.
Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIARNA GORCZYCY

Ziarna gorczycy gotujemy w occie winnym przez 20 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę czerwoną cebulę.

2

DODAJEMY SOK, RODZYNKI I CEBULĘ

Gdy płyn się wygotuje, wlewamy sok jabłkowy, dodajemy rodzynki i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut i doprawiamy szczyptą soli.

3

MYJEMY ROSZPONKĘ

W międzyczasie myjemy roszponkę i odwirowujemy do sucha.

4

STUDZIMY TOSTY

Gotowe tosty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie smarujemy masłem.

5

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Na tosty kładziemy plastry szynki parmeńskiej i salami z orzechami laskowymi. Następnie układamy je na tacy razem z pasztetem z dziczyzny i każdą kromkę dekorujemy roszponką i łyżeczką sosu musztardowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3345,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

836,4 kcal

🥑

Tłuszcz

55,3 g

🌾

Węglowodany

48,1 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

35,7 g

Podobne przepisy