lamotek.pl

Wegetariańskie kofty z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Wegetariańskie kofty z soczewicy

Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

soczewica ugotowana na parze - 260 g
pieczarki brązowe - 300 g
cebula czerwona - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
przyprawa do mięsa - 3 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżka
płatki owsiane - 55 g
bułka tarta - 0,25 szkl
kolendra świeża - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka pszenna - 260 g
jogurt naturalny - 200 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
czosnek główka - 1 ząbek
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pieczarki blendujemy z ugotowaną na parze soczewicą. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY MASĘ NA KOFTY:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez ok. 5 minut podsmażamy na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek i masę z pieczarek i soczewicy. Całość smażymy, aż pieczarki się zarumienią.
3.ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY MASĘ NA KOFTY:
Do podsmażonych składników dodajemy płatki owsiane i bułkę tartą i podgrzewamy masę, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia.
4.GRILLUJEMY KOFTY:
Z przestudzonej masy formujemy w dłoniach 7 koft, które następnie nadziewamy na szpikulce. Każdy z kotlecików smarujemy oliwą i grillujemy.
5.WYRABIAMY CIASTO:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jogurt i oliwę i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite.
6.FORMUJEMY CHLEBKI:
Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Chlebki powinny mieć ok. 15 cm średnicy.
7.SMAŻYMY I PODAJEMY CHLEBKI:
Naan smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. Gotowe chlebki smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Wegetariańskie kofty z soczewicy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pieczarki blendujemy z ugotowaną na parze soczewicą. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY MASĘ NA KOFTY

Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez ok. 5 minut podsmażamy na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek i masę z pieczarek i soczewicy. Całość smażymy, aż pieczarki się zarumienią.

3

ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY MASĘ NA KOFTY

Do podsmażonych składników dodajemy płatki owsiane i bułkę tartą i podgrzewamy masę, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia.

4

GRILLUJEMY KOFTY

Z przestudzonej masy formujemy w dłoniach 7 koft, które następnie nadziewamy na szpikulce. Każdy z kotlecików smarujemy oliwą i grillujemy.

5

WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jogurt i oliwę i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite.

6

FORMUJEMY CHLEBKI

Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Chlebki powinny mieć ok. 15 cm średnicy.

7

SMAŻYMY I PODAJEMY CHLEBKI

Naan smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. Gotowe chlebki smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2381,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy